Video en Powerpoint over pre- en perinataal trauma
(lees voor het kijken s.v.p. eerst de inleiding)
Inleiding op de video van de presentatie
Op 15 november 2024 werd er voor de deelnemers van de GHIA-Qigong-groep een presentatie gehouden door Saskia Ebus (Core Process therapeut, Somatic Experiencing Practitioner in opleiding, Integratieve Pre- en Perinatale Traumatherapeut in opleiding, voormalig neuroloog en iemand met eigen ervaring met pre- en perinataal trauma).
De presentatie is hieronder terug te kijken en te downloaden als PDF voor ieder die geïnteresseerd is in het onderwerp.
Pre- en perinataal traumatische ervaringen zijn overweldigende gebeurtenissen in de periode voor, tijdens en na de geboorte. Deze kunnen impact hebben tot op volwassen leeftijd.
Vaak wordt de impact ervan pas laat duidelijk. Vaker nog wordt de relatie met latere klachten nooit duidelijk. Dat betekent dat iemand de kans om zichzelf beter te begrijpen met bepaalde klachten misloopt en dat de kans ook minder is dat iemand mild naar zichzelf kan zijn daarmee, of nog enig therapeutisch werk hiermee kan gaan doen.
Daarom is een presentatie over dit onderwerp zinvol.
Maar….. voordat je gaat kijken:
Rustig aan
…een trigger-warning is hier op zijn plaats.
Als je deze presentatie bekijkt, doe het rustig aan en help jezelf reguleren. Doe het misschien in delen, en wellicht samen met een ander van wie je wat co-regulatie kan ontvangen, steun en nabijheid. Een andere tip is: kijk het op de telefoon, dan komt alles minder ‘groots’ binnen.
Het is bekend dat informatie over dit soort trauma je kan raken: een zinnetje, een beeld, kan je systeem ineens iets doen herinneren en een alarm doen afgaan.
Als dat gebeurt, kan het zo zijn dat dat deze informatie ergens verband heeft met iets dat in jouw vroege geschiedenis teveel, te snel, te plotseling, te zwaar, en te weinig ondersteund is geweest. Een tip is om de presentatie dan even te stoppen, rond te kijken, jezelf eraan te herinneren dat je in het hier-en-nu veilig bent, dat je wat dan ook er gebeurd is, hebt overleefd. Omhels jezelf stevig zodat je weer weet waar je bent, en vooral: welkom bent!
In deze presentatie krijg je hopelijk naast informatie en begrip over dit thema, ook handreikingen voor de richting van herstel, vooral als je ontregeld bent geraakt in je huidige leven waarbij er (ook) een relatie kan zijn met gebeurtenissen in de pre- en perinatale periode.
Informatie vanuit de nabespreking
In de nabespreking met de groep op 15-11 (deze is niet opgenomen), werd duidelijk dat het voor velen een pittig praatje was geweest om bij te wonen. Het feit dat we allemaal samen waren, dat mensen op de chat zich al wat konden uiten en daarna, hielp om er allemaal ‘doorheen’ te komen.
Iemand begreep voor het eerst waarom de Disney film van de kleine zeemeermin (die zich onder water afspeelt met o.a. een enge heks erin) hem als kind altijd zoveel angst had aangejaagd en nachtmerries had gegeven. Het ‘doel’ van dergelijke films/sprookjes is: kinderen helpen om de lading van lastige nog onverwerkte ervaringen te verminderen, door ze eerst te laten mee-resoneren met ‘enge’ verhalen, en direct daarna met de oplossing als het goed afloopt. Dit wordt ook goed uitgelegd in de film ‘In utero’. Maar voor sommige kinderen is de inhoud te activerend, bijvoorbeeld in het geval van ‘De kleine zeemeermin’ in het water, door een link met lastige ervaringen in de prenatale tijd in het vruchtwater.
Er was nog een belangrijke vraag van één van de deelnemers die niet aan de orde komt in de presentatie. Waarom krijg ik hier nu pas last van op volwassen leeftijd en was de impact als kind minder, of minder duidelijk voor mij?
Het antwoord is: de lading van trauma (emotioneel, lichamelijk) wordt zo lang mogelijk ‘onder de pet’ gehouden, zodat je op een zo normaal mogelijke manier kan opgroeien, doorleven. Dat is een heel mooi beschermingsmechanisme. Vaak wordt er wel iets van levenskwaliteit ‘opgeofferd’ om zo door te kunnen leven. Misschien is het gevoelsleven en het relationele leven vlakker of er is een bepaalde verslaving die de inwendige spanning tegen probeert te gaan (bijv. workaholic zijn, eetproblemen). Op latere leeftijd kan er iets gebeuren waardoor het onder de pet houden minder goed mogelijk wordt. Een lastige (relationele) levenservaring of een lichamelijk gebeuren dat een link heeft met dat wat je juist aan het verdringen was. Dan komt de lading alsnog naar boven, en kunnen er psychische en lichamelijke klachten en een bepaald soort herbelevingen optreden (hierover meer in de presentatie). Dat is absoluut niet makkelijk, maar wel geeft het je een kans om alsnog te kunnen werken aan heling en herstel.
Ronald en Saskia van de substack Terugnaarhetmidden en begeleiders van de GHIA-Qigong- groep wensen voor degenen die de presentatie gaan kijken dat ze een stukje verder kunnen komen met dit thema in hun leven, of meer begrip zullen krijgen voor waar anderen tegenaan lopen met dergelijk vroeg trauma (bijv. hun partners, kinderen of hun cliënten).
Wil je commentaar leveren of heb je vragen, laat het gerust weten via de comments, of via saskiaenronald@terugnaarhetmidden.nl.
Filmopname
Powerpoint
Saskia heeft de Powerpoint als PDF beschikbaar gesteld voor eigen gebruik. Deze is hieronder te downloaden.