Inleiding
Speciaal voor therapeuten (en andere geïnteresseerden) bieden we een kijkje aan in onze keuken! We krijgen namelijk regelmatig een verzoek van een therapeut om eens een les mee te mogen doen.
Maar … we willen de lessen besloten houden voor ‘onze eigen mensen’, de deelnemers die het klachtenpatroon bij GHIA herkennen bij zichzelf of zich om een andere reden thuis voelen in deze groep. Alleen zij kunnen – als ze lid zijn van de substack – de lessen ook terugkijken.
De oplossing hebben we nu gevonden in het delen van twee lessen, één van Ronald en één van Saskia. Tegelijkertijd lanceren we een podcast die het ‘kijkje in de keuken’ verder aanvult.
Nota bene: we verzorgen soms ook psycho-educatie lessen. Soms geven we deze vrij voor iedereen op de substack (ook voor niet-leden). Een voorbeeld hiervan is de les over pre- en perinataal trauma.
Qigong les
Qigong is een paraplubegrip voor heel veel verschillende soorten lichaamsoefeningen en geleide meditaties uit de Chinese traditie. In de GHIA groep doen we oefeningen die helpen om stevigheid in het lichaam te voelen, samenhang in bewegen van verschillende lichaamsdelen, en vitaliteit en energie meer te laten stromen.
Hierbij bewegen we steeds naar het midden en er soms weer wat vandaan, door te ervaren in het lichaam zonder erin verstrikt te raken en zonder veel of lang te hoeven dissociëren. We stimuleren nieuwsgierigheid en oefenen met het gezond(er) omgaan met grenzen en een meer vriendelijke innerlijke dialoog. Tussendoor zijn er momenten van “even niets”, waarin het lichaam tijd krijgt om te “integreren” en deelnemers om weer te oriënteren.
Link om de film in de Substack app te kunnen bekijken.
LIV les
LIV staat voor Lichaam In Veiligheid.
We werken langzamerhand naar een groter gevoel van rust en veiligheid in het lichaam en naar steeds meer ‘belichaming’ (een ervaring van gewoonweg in het geheel van je lijf kunnen zijn). Dit doen we met oefeningen met oriëntatie, gronding, zelfaanraking en beweging. Vanuit Saskia’s achtergrond (naast therapeut en iemand met GHIA-klachten, ook voormalig neuroloog) wordt er zo nodig neuro(fysio)logische/anatomische informatie toegevoegd. Na de les is er ruimte voor iedereen om ervaringen te delen met elkaar.
Link om de film in de Substack app te kunnen bekijken.
Podcast
Deze podcast vergezelt het ‘kijkje in de keuken’ bij de 2 bovenstaande lessen van de GHIA-Qigong-groep. Wat zijn de ervaringen van de deelnemers? Wat van de Qigong leer is zo helpend voor ons lijf en de hypo- en hyperarousal staten daarvan?