Global High Intensity Activation (GHIA)
GHIA?
Het begrip GHIA krijgt langzamerhand meer bekendheid. De letters staan voor Global High Intensity Activation. Dit beschrijft een toestand waarin het stresssysteem een groot deel van de tijd geactiveerd is, terwijl dit niet nodig is in de actuele situatie. Iemand kan bijvoorbeeld met een huishoudelijke taak bezig zijn en daarbij onrust voelen, spanning in het lichaam of erg negatieve gedachten hebben.
Hoe ziet GHIA er uit?
GHIA kan zich op allerlei manieren uiten. Lichamelijke uitingen zijn onrustige gevoelens, een pijnlijk lijf, vastzittende spieren, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen. Er kan vermoeidheid zijn of er zijn sterke energie wisselingen (heel veel energie en dan plotseling instorten).
Qua denken merken mensen vaak snelle onrustige, negatieve gedachten op. In (lichte) stress situaties kan iemand met GHIA sneller van slag raken dan iemand zonder GHIA, soms ook dichtklappen of verstijven. Soms wordt er continue een gevoel van dreiging ervaren. Aanraking en intimiteit kunnen lastig zijn. Mensen met GHIA hebben meer kans op klachten van burn-out, overprikkeling, depressie of angst. Ze zijn vaak gevoelig, creatief, en spiritueel aangelegd.
Hoe kom je aan een chronisch overactief stresssysteem?
GHIA ontstaat al op jonge leeftijd, meestal in de kindertijd of zelfs al in de baarmoedertijd of rondom de geboorte. Als iemand lastige ervaringen heeft in deze tijd laat het lichaam de stressreactie vaak niet meer goed los. Het stresssysteem blijft tot op volwassen leeftijd geactiveerd, en het lichaam vertoont snel heftige stressreacties. Niet altijd is te achterhalen waarom iemand GHIA kreeg. Een genetische aanleg voor een gevoelig zenuwstelsel speelt vermoedelijk ook een rol.
Soms is GHIA heel lang sluimerend en komen klachten opeens naar voren. Bijvoorbeeld na een verlieservaring, ongeluk, ziekte of infectie.
De G-GHIA Qigong groep
Wekelijks is er een online les voor mensen met GHIA.
Meer lezen?
Misschien wil je meer lezen over GHIA? Saskia Ebus (ervaringsdeskundige, therapeut en voormalig-neuroloog) werkte mee aan een kwartaalthema over GHIA in het online magazine Mad in The Netherlands.